asam pedas ayam campur pucuk ubi

Ni all time favorite...tapi mamaDora selalu rasa yang asam pedas mamaDora tak sesedap asam pedas arwah mak.. selalu rasa asam pedas arwah mak lah yg the best in the world...tapi lain pulak dgn anak2, diorang kata asam pedas mamaDora pulak yg tersedap berkali-kali...dan bila diorang makan,kuahnya mesti banjir...Dan the best part is masa berebutkan pucuk ubi...

Terliur tak tengok asam pedas mamaDora ni...selain asam pedas ayam,asam pedas ikan keli pun sangat2 lah favorite Kat rumah ni...cara masak sama je...yg bezanya nak letak ayam ke,ikan ke apa ke...janji letak pucuk ubi... gerenti mabeles...

Nah mamaDora tepek resepi...

*Cili kering
*Bawang merah
*Bawang putih
* kunyit
*Halia
Asam jawa
Air secukupnya
Pucuk ubi
Garam 
Aji
Ayam

Caranya:

First blend bahan2 yg bertanda...lepas tu bolehlah tumis..masa tumis tu pastikan minyaknya banyak tau supaya cilinya masak...

Bila dah pecah minyak,masukkan air...kacau dan biarkan sekejap...

Okey,dah boleh masukkan ayam...api boleh lah diperlahankan sikit...

Bila kuah dah menggelegak...masukkan garam,Aji dan air asam jawa...kacau dan sebatikan...

Pucuk ubi tu dicuci Dan diramas2 untuk buang pahitnya...dah tu, boleh lah masukkan pucuk ubi tu ke dalam asam pedas...

Tak perlu lama tau...bila tengok pucuk ubi dah layu,dah boleh tutup api...

Kalau masa ni tengok minyak terlalu banyak, boleh lah buang minyak...

Asam pedas ni tak pernah kalau terlebih minyak sbb boleh dibuang minyaknya bila selesai masak,tapi kalau terkurang minyak,asam pedas takkan jadi cantik dan rupanya akan jadi seperti asam rebus...

Faham kannnn???? Okey,Selamat mencuba...tata,titi...tuuuu😉

Comments

Popular Posts